OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

280.000 ton bouwafval wordt 280.000 ton bouwgrondstof. Vlaamse overheid zet nieuwe standaard voor circulair bouwen

Openbare besturen kunnen wel degelijk voortrekkers zijn en het verschil maken. Met slimme renovatie- en herbestemmingsprojecten bijvoorbeeld. ZIN in No(o)rd is het innovatieve herbestemmingsproject dat de iconische Brusselse WTC I en WTC II toren nieuw leven inblaast als multifunctioneel complex. De Vlaamse overheid, de toekomstige huurder van het kantoorgebouw, nam in haar aanbestedingsdossier specifieke circulaire criteria op. Liefst 95 % van de bestaande torens wordt hergebruikt of gerecycleerd. Het gaat om een circulair bouwproject van ongeziene schaal. Vanaf 2030 nemen enkele duizenden Vlaamse ambtenaren hun intrek in dit toekomstgericht project.

 

30 tot 40% van onze jaarlijkse afvalproductie is bouwafval. 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van de bouwsector. De integrale circulaire aanpak van dit grootschalig herontwikkelingsproject gaat hier radicaal tegenin en plaatst Vlaanderen aan de top van circulair bouwen in Europa.

 

280.000 ton bouwgrondstof

De kantoortorens uit de jaren ’70 worden met zorg ontmanteld en fungeren als materialenbank. Wat afgebroken wordt belandt niet op de afvalberg. 95% van het materiaal van de bestaande torens wordt hergebruikt of gerecycleerd. 280.000 ton bouwafval wordt alzo 280.000 ton bouwgrondstof. 1080 ton glas en 256 ton aluminium worden hergebruikt. Van een deel van het gebouwde beton wordt nieuw beton gemaakt. Scheidingswanden worden gedemonteerd en zijn geleverd aan een school om er klaslokalen mee te maken.

 

Duurzaam en flexibel aanpasbaar

Tussen de bestaande torens wordt een nieuwe centrale balk met kantoorverdiepingen opgetrokken. Ook bij de nieuwbouw staan duurzaamheid en flexibele aanpasbaarheid voorop. Dankzij het gebruik van modulaire afwerkingsmaterialen (lichte binnenwanden, uitneembare verhoogde vloeren) kan elke verdieping met minimale aanpassingen van functie wijzigen. Het ontwerp is niet alleen duurzaam maar ook energiezuinig. De daken worden maximaal uitgerust met zonnepanelen. Warmte en koude worden uit de grond onttrokken met een KWO-systeem (koude-warmteopslag) dat meer dan 60% van de vraag dekt. Voorts wordt voorzien een daktuin van 1.500 m², één volledige groene gevel en een grote serre.

 

Multifunctioneel

De multifunctionele site zal 110.000 m² omvatten: 75.000 m² kantoren, 14.000 m² woongelegenheid, 16.000 m² hotel, sport- en vrijetijdruimtes, horeca- en handelszaken. Ook buiten de kantooruren zal de herontwikkelde site een ontmoetingsplaats zijn en bruisen van leven. Dit project zet een nieuwe standaard voor circulair bouwen.

 

Meer weten? 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...