OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Studiedag Bodem en Grondverzet: 23/06/2016 (Gent)

De bodemregelgeving in Vlaanderen bestaat ondertussen ruim 20 jaar, maar blijft evolueren. De OVAM bereidde een wijziging voor van het Bodemdecreet die het beleid en de werking rond de bodemsanering bepalen voor de komende 10 tot 20 jaar. Het zijn wijzigingen die de doelstelling 2036 dienen te realiseren, en begin 2016 (deels) in werking zijn getreden met het ‘nieuwe’ VLAREBO. In 2036 moet de sanering voor alle historisch verontreinigde gronden namelijk effectief zijn opgestart. Daarnaast streeft de overheid naar een steeds grotere verantwoordelijkheid van de betrokken partijen. Dit geldt bij uitstek voor de bodemsaneringsdeskundigen, maar ook voor notarissen, makelaars of andere belanghebbenden.

We dompelen u vooreerst onder in de krijtlijnen van het Bodemdecreet, met extra aandacht voor de recente wijzigingen (onder meer de eerste ervaringen met de opdeling van de saneringsplicht en vrijstelling ervan in tijd en ruimte, de eerste toepassingen van ‘vermengde bodemverontreiniging’ en aanpassingen op vlak van onteigeningen en overdrachten). Daarnaast lichten we de nieuwe ontwikkelingen op beleidsvlak toe, waarbij zowel de technische als juridische uitdagingen en perspectieven voor OVAM aan bod komen.

Na de lunch volgt een uiteenzetting over de concrete aanpak op het terrein van bodemverontreiniging. Gelet op de extra verantwoordelijkheden voor deskundigen, kon een luik over de aansprakelijkheid van de erkend bodemsaneringsdeskundigen niet ontbreken. We sluiten af met een praktische kijk op de grondverzetregeling, vanuit de invalshoek van een erkend bodembeheersorganisatie en met specifieke aandacht voor de verhouding met bodemsanering, waar steeds meer aandacht gaat naar een duurzaam gebruik van uitgegraven bodem. De bodemsector blijft dus voor tal van uitdagingen staan, waar wij u graag wegwijs in helpen!

Sprekers

Johan Ceename - OVAM
Liesbet Van Cauwenberghe - Grondbank
Leo Kerkstoel - Sertius
Stijn Vandamme - LDR

Voor meer info over het programma en hoe u zich kunt inschrijven, kunt u HIER terecht.
 

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...