OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Subsidiebesluit digitale omgevingsvergunning definitief goedgekeurd

De omgevingsvergunning wordt in 2017 operationeel, zodat het Omgevingsloket en het bijhorend uitwisselingsplatform moeten aangepast worden in functie van de integratie van milieu- en verkavelingsinformatie in de aanvraagdossiers. Het digitaal aanvragen van de omgevingsvergunning wordt een recht, zodat alle overheden verplicht worden de dossiers digitaal te behandelen. Om de investeringen voor de overgang naar de digitale omgevingsvergunning mogelijk te maken, voorziet de Vlaamse Regering een eenmalige subsidiëring.

 

Op 23 september werd het subsidiebesluit m.b.t. de omgevingsvergunning definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering.  

 

Implicaties

Aangezien de aanvragen voor een omgevingsvergunning verplicht digitaal moeten behandeld worden, voorziet dit besluit in een eenmalige subsidie voor de lokale besturen (provincies en gemeenten). Dat impliceert het volgende:   

 

 

  • Het nieuwe besluit voert een subsidie in voor de aansluiting op het uitwisselingsplatform omgevingsvergunning (OMV):  
    • Gemeenten en provincies die op 1 december 2016 nog niet zijn aangesloten op het uitwisselingsplatform DBA (en dus ook geen DBA-subsidie ontvingen) ontvangen een basissubsidie van 3.000 euro.
    • Deze subsidie kan verhoogd worden met:
      • 4.500 euro indien de gemeente/provincie in de eerste zes maanden na de start van de omgevingsvergunning (dus in de periode van 23/02/2017 t.e.m. 22/08/2017) aansluit op het uitwisselingsplatform OMV.
      • Of met 3.000 euro indien deze aansluiting pas gebeurt in de daaropvolgende zes maanden (dus in de periode van 23/08/2017 t.e.m. 22/02/2018). Een latere aansluiting levert geen extra subsidies op bovenop de basissubsidie van 3.000 euro.

 

  • Gemeenten / provincies die vóór 1 december 2016 al aansloten op het uitwisselingsplatform DBA en op 23 februari 2017 aansluiten op het uitwisselingsplatform OMV krijgen 4500 euro uitbetaald.

 

De praktische modaliteiten voor de aanvraag van de subsidie m.b.t. de omgevingsvergunning worden nog gecommuniceerd.

 

(bron: Omgevingsloket)

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...