OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Algemene rampen, wat komt in aanmerking, wat is het plan van aanpak?

De algemene ramp: Het financieel en wetenschappelijk criterium
 

Als antwoord op het decreet van 3 juni 2016 kwam de Vlaamse Regering op 23 december 2016 met het besluit omtrent de wetgeving over algemene rampen in het Vlaams Gewest.

Onder algemene ramp wordt verstaan:

  • Rampen die voldoen aan een financieel criterium, wat inhoudt dat er voor meer dan 30 miljoen euro schade is of een wetenschappelijk criterium.

Onder het wetenschappelijk criterium vallen onder meer neerslag, wind en bodem gerelateerde zaken. Neerslag als ramp is niet enkel gebaseerd op de hoeveelheid en de terugkeerperiode van de neerslag dat valt, maar kan ook afhankelijk van de fysische vorm waaronder neerslag voorkomt. Zo kan ook hagel, sneeuw- en/of ijsdruk in aanmerking komen als algemene ramp.

Naast neerslag maakt ook windschade kans om aanvaard te worden als ramp. Wind met snelheden van >120 km/u of lokale rukwinden met F2 op de Fujita schaal zijn hiervoor de vereisten.

Bodem gerelateerde zaken kunnen ook in aanmerking komen.  Zowel aardverschuivingen als aardbevingen kunnen algemene rampen zijn indien ze 4.0 halen op de schaal van Richter of intensiteitsgraad VII behalen op de Europese Macroseismische schaal.
 

                                                                              

Wat voor gemeenten?
 

Om tot herkenning van algemene ramp te komen kunnen gemeenten tot 60 dagen na de gebeurtenis vragen om zich te laten opnemen in het geografisch gebied van de ramp. Indien het Vlaams rampenfonds hier omtrent nog meer informatie opvraagt, moet deze informatie ook binnen de 60 dagen na opvragen, afgeleverd worden. De benodigde informatie houdt onder meer het soort natuurverschijnsel, de schadegevallen en het geraamde schadebedrag in.
 

Particuliere bekendmaking van schade
 

De schadelijder of gemachtigde kan het schadedossier zowel op papier (formulier Vlaams Rampenfonds) als digitaal indienen. Hierbij levert hij/zij alle benodigde informatie af om de schade vast te stellen, een raming van de schade aan de hand van onder meer een fotoverslag of facturen en eventueel het opgestelde proces-verbaal.
 

Tegemoetkoming
 

Zowel voor particulieren als voor openbare domeinen wordt er gewerkt aan de hand van vergoedingscoëfficiënten naargelang de omvang van het bedrag. Zo worden particuliere bedragen tot 500 euro en openbare domeinen tot 12.500 euro vrijgesteld van terugbetaling. Er wordt telkens maar 1 dossier ingediend per particulier of openbare instelling. Deskundigen stellen op hun beurt dan de schade en een becijferd verslag op van elk dossier. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...