OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Omzendbrief ‘ruimtelijk transformatiebeleid’

Op 7 juli 2017 werd de omzendbrief 'Een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en de onbebouwde gebieden' door de Vlaamse Regering bekend gemaakt. Deze interpreteert delen van het bestaande wettelijke kader in het licht van Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en biedt een referentiekader bij de opmaak en de interpretatie van ruimtelijke plannen en de beoordeling van vergunningsaanvragen. Het traditionele statisch beleid van command and control via bestemmingsplannen wordt hiermee deels achter ons gelaten om te komen tot een aangepast beleid. Dit beleid heeft zowel tot doel om in bebouwde gebieden via intensivering, verweving en een meervoudig en tijdelijk ruimtegebruik het kwalitatief rendement van de ruimte te verhogen, als de onbebouwde omgeving te vrijwaren en versterken.

 

De omzendbrief duidt onder meer op artikel 4.4.7 van de Codex Ruimtelijke Ordening. Hiermee kan worden afgeweken van verkavelings- en stedenbouwkundige voorschriften in geval het handelingen van algemeen belang met beperkte ruimtelijk impact, zoals PPS-projecten die een aantoonbare belangrijke ruimtelijke meerwaarde creëren. Indien het besluit van 5 mei 2000 dit voorschrijft moet de ruimtelijk impact en meerwaarde worden aangetoond. De omzendbrief geeft aan dat dit in de projectvergadering en de projectstudie in het kader van het omgevingsvergunningsbesluit (art. 6 tem 8) kan gebeuren. Voor PPS‑projecten in het kader van een goedgekeurd brownfieldconvenant moet die meerwaarde - van rechtswege – niet worden aangetoond.
 

De omzendbrief wijst er bovendien op dat niet elke ontwikkeling via een openbare aanbesteding moet verlopen. Het hof van justitie maakte in het verleden een onderscheid tussen een overheid die omwille van een stedenbouwkundig beleid condities stelt aan een bepaalde ontwikkeling enerzijds en een programma van eisen in de zin van de overheidsopdrachtenregelgeving anderzijds.

 

Beiden, artikel 4.4.7 van de Codex Ruimtelijke Ordening en de mogelijkheid om – in bepaalde gevallen – tot ontwikkeling te komen zonder openbare aanbesteding, illustreren het regelluw en flexibel kader dat de Vlaamse Overheid ook binnen uw gemeente wil mogelijk maken.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in OmgevingConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...