OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Natura? Natuurlijk!

Een verfijnd significantiekader voor ammoniak – Omzendbrief/OMG/2017/01

 

Iets nieuws onder de zon

 

De omzendbrief van 20 februari 2015 betreffende de toepassing van de op grond van artikel 36ter, § 3 en § 4, van het Natuurdecreet opgelegde beoordeling van vergunningsaanvragen betreffende projecten of activiteiten met mogelijk betekenisvolle effecten voor speciale beschermingszones wordt integraal vervangen door de omzendbrief van 6 september 2017.

 

 Wat staat erin?
Hoewel de integrale omzendbrief wordt vervangen, gaat het om één specifieke wijziging:  het significantiekader voor ammoniak. De omzendbrief is een soort manual voor de diensten van de Vlaamse overheid, de leden van de deputaties en de colleges en burgemeester en schepenen. Het beoogt een houvast te bieden bij de ‘passende beoordeling’ die moet gebeuren bij het verlenen van een vergunning.

 

Waarover ging het ook alweer?

 

De Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen vormen de pijlers van het natuurbeleid in Europa en beogen de instandhouding van de speciale beschermingszones ofte Natura – 2000.

 

Doelstelling?
De Europese biodiversiteit bewaren. De speciale beschermingszones – die door de lidstaten zelf worden aangewezen – dienen in een gunstige staat van instandhouding te blijven.

 

Hoe dan?
Door maatregelen te nemen.
Één van deze maatregelen is ‘de passende beoordeling’ en vloeit voort uit artikel 6.3 van de Habitatrichtlijn. De rol van de Vlaamse overheid, het college van burgemeester en schepenen en de leden van de deputaties – naargelang het soort beslissing – is tweeledig. Tijdens de beoordelingsfase wordt een risico-inschatting gemaakt over de mogelijke aantasting van een beschermingszone. De beslissingsfase impliceert het al dan niet (voorwaardelijk) verlenen van een vergunning.

 

PAS?
De Programmatorische Aanpak Stikstof wil een afname realiseren van de uitstoot van stikstof door enerzijds brongerichte maatregelen die de uitstoot moeten beperken en anderzijds door effectgerichte maatregelen die de gevolgen van de depositie in de beschermde gebieden moeten verzachten.

 

En nu concreet?

Als het gaat over stikstofdepositie dan spreekt men meestal over veeteeltbedrijven. Liggen ze dichtbij of in een beschermd gebied? Dan dienen ook zij een passende beoordeling voor te leggen alvorens een vergunning kán worden verleend. In die context  is er een significantiekader uitgewerkt om ‘de passende beoordeling’ te kunnen interpreteren. De nieuwe omzendbrief heeft dit verfijnd wat betreft ammoniak.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...