Nieuw Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs wil inzetten op de bouwshift en collectief wonen

Terug naar het overzicht Nieuw Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs wil inzetten op de bouwshift en collectief wonen

Datum: maandag 29 juni 2020

Auteur(s): Stakenborghs Liliane

Op 17 augustus 2020 neemt Erik Wieërs de fakkel over van Leo Van Broeck. Wieërs wordt de nieuwe Vlaams Bouwmeester voor de komende vijf jaar. Naast architect is Wieërs ook filosoof. In het programma ‘De Ochtend’ van 29 juni op Radio 1 gaf Wieërs een eerste inkijk op zijn visie.

De taak van de Vlaams Bouwmeester is dubbel”, steekt hij van wal. “Hij adviseert alle besturen (ook de lokale) op het vlak van architectuurkwaliteit. Daarnaast moet hij het debat over architectuurkwaliteit op gang houden”, licht Wieërs toe.

Het niveau waarop architectuur ingrijpt op de maatschappij heeft hem altijd geboeid. Zo geeft Wieërs te kennen in De Ochtend. “Ons ruimtelijk ordeningsmodel is niet ideaal”. Het bedenken van nieuwe vormen om te verdichten en in de kernen te gaan wonen, is voor hem een kans om nieuwe architectuurprojecten op te zetten.

Wieërs wil zich graag mengen in het politieke debat en denkt dat het absoluut noodzakelijk is om de bouwshift te maken . Zelf hecht hij groot belang aan collectief wonen. Het grijpt volgens hem terug op een oervorm van wonen. “Dat collectief wonen biedt vele voordelen die veel mensen vandaag ook opzoeken in verkavelingen. Mensen spreken in termen van het dorpse gevoel in een verkaveling. Dat gevoel heb je in een collectief woonproject ook.” Verder moet er volgens Wieërs meer beschermd, herbruikt en herbestemd worden.

Tijdens zijn loopbaan heeft Wieërs expertise opgebouwd rond collectief wonen. Vandaag is architect Wieërs hoofddocent architectonisch ontwerpen aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van de UA. Eerder was hij gastdocent aan de TUDelft. Verder was Wieërs stichtend vennoot van Huiswerk architecten. In 2011 was hij medeoprichter van Collectief Noord architecten, gevestigd in de Antwerpse Seefhoek.