Laurent Coppens, omgevingsambtenaar Dilbeek, getuigt over OmgevingConnect

Terug naar het overzicht Laurent Coppens, omgevingsambtenaar Dilbeek, getuigt over OmgevingConnect

Datum: donderdag 15 oktober 2020

Auteur(s): Stakenborghs Liliane (Uitgeverij Vanden Broele)

Met het digitaal platform OmgevingConnect heeft de omgevingsprofessional heel wat informatie, services en troeven in handen. Dat is al lang geen geheim meer. Wij gingen de boer op en peilden naar wat deze digitale informatiebron zo waardevol maakt voor de lokale besturen. In deze reeks staan de mensen op het terrein zelf in de spotlights en nemen zij het woord. Vandaag deelt Laurent Coppens, omgevingsambtenaar Dilbeek, zijn ervaringen over het digitaal kennisplatform OmgevingConnect.

 

Het kennisplatform OmgevingConnect bundelt tal van informatietypes. Van wetgeving over rechtspraak, boeken, tijdschriften, nieuwsberichten, interactieve procedures tot veelgestelde vragen. Een rijke gespecialiseerde collectie die omgevingsambtenaar Laurent Coppens sterk op prijs stelt. Vandaag is hij nog altijd overtuigd dat OmgevingConnect de juiste keuze is. “Grootste troef van OmgevingConnect is dat je veel informatie bij de hand hebt heel specifiek rond de materie omgeving”, licht hij toe.  Dankzij de all-in-one digitale informatiebron heeft elke omgevingsprofessional een stevige vinger aan de pols van wat er beweegt in de wereld van het omgevingsrecht.

 

Vooral het rijke aanbod aan boeken en tijdschriften die je online op het platform OmgevingConnect kan raadplegen, weet Coppens sterk te appreciëren. Zo is de publicatie ‘De Omgevingsvergunning. Praktische leidraad bij de procedure’ een echte topper in het boekenlijstje van Coppens. “Het ‘Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid’ is eveneens interessante lectuur en een vaste waarde”, aldus Coppens.

 

Stel uw vraag, laagdrempelig en juridisch correct

Tegelijkertijd is het kennisplatform OmgevingConnect nog zo veel meer. Dankzij de service ‘Stel uw vraag’ kan elke abonnee/omgevingsambtenaar terecht bij het expertenpanel van OmgevingConnect met zijn vraag rond een concreet dossier.

 

Coppens heeft al meermaals gebruik gemaakt van de service ‘Stel uw vraag’. Een service van OmgevingConnect die hij best weet te smaken. “De mogelijkheid om een vraag te stellen aan het expertenpanel van OmgevingConnect is bijzonder nuttig. Soms krijgen wij hier op de dienst heel  specifieke vragen waar we nooit eerder mee te maken kregen. Een hulplijn die een correct juridisch onderbouwd antwoord levert, is dan uitermate welgekomen. Zeker nu de gemeenten ontvoogd zijn en de gewestelijke omgevingsambtenaar als hulplijn is weggevallen. Het expertenpanel van OmgevingConnect biedt hier een echte meerwaarde”, verzekert Laurent Coppens.

 

 “Natuurlijk”, zo vervolgt hij “is er ook het Yammer-platform van omgevingsambtenaren. Daar kunnen we terecht om ervaringen uit te wisselen qua werkwijzen maar niet zozeer voor een juridisch onderbouwd antwoord.”

 

“Bovendien”, zo onderstreept Coppens, “hebben wij als omgevingsambtenaar niet echt tijd om al die rechtspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen erop na te lezen.” Dat het lokaal bestuur voor zijn juridische vragen met een eenvoudig mailtje bij het expertenpanel van OmgevingConnect terecht kan, ziet hij als een belangrijke plus. “Een mailtje is laagdrempelig en zo verstuurd. De snelheid waarmee je bediend wordt, is uitstekend. Soms valt het antwoord al de dag nadien in je mailbox. Veelal wordt je vraag beantwoord binnen de werkweek.”

 

Het soort vragen dat op de dienst Omgeving van Dilbeek binnenkomt? “Dat zijn vooral vragen rond de vergunningsprocedure, de vrijstelling van vergunning en het verval van vergunning. De vervalregeling en de rechtspraak zijn een complexe aangelegenheid. Hulp van een juridisch expert is dan geen luxe”, verduidelijkt Coppens.