OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

TOO 2023/02

TOO 2023/02

In een notendop

Beroep op burenhinder bij blootstelling aan PFAS: wanneer is het evenwicht tussen een naburig chemisch bedrijfsterrein en een privaat perceel verbroken? De bouwshift en PAS: wat met wetenschappelijke onzekerheid en adaptieve strategie? Welke rol kunnen ruimtelijk planners spelen in een (on)gezonde samenleving? De Green Deal: naar een einde in mineur? Voldoet een winkelgalerij zoals de Ravensteingalerij aan de hedendaagse sociaal ruimtelijke noden?

De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in dit nummer van TOO, het onmisbare tijdschrift voor iedereen die bij de bescherming en de ordening van de menselijke leefomgeving betrokken is.

Boeiende bijdragen over vernieuwende wetgeving en interessante actualiteit krijgen naar goede gewoonte het gezelschap van pertinente besprekingen van bepalende omgevingsrechtspraak, die in dit nummer slaat op de relativiteitseis, de berekening van de planbatenheffing en de vernietiging van de vergunning van het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge.

Vernietiging vergunning Brugs voetbalstadion: mobiliteitsexpert is man van de match

Liesbeth Peeters, Matthew Bonjean en Koen Van den Wyngaert

2007 is het jaar dat men de intentie bekendmaakte om een nieuw voetbalstadion te bouwen ter vervanging van het Jan Breydelstadion. Pas in 2011 leek er schot in de zaak te komen met de vaststelling van het GRUP ‘Gebied voor stedelijke activiteiten’ door de Vlaamse Regering. Hierin werd de aanleg van een nieuw voetbalstadion toegelaten op een nieuwe locatie. Dit GRUP zou door de Raad van State echter gedeeltelijk worden vernietigd bij arrest van 20 september 2013. In 2017 werd een tweede maal een nieuw GRUP uitgevaardigd, dat wederom gedeeltelijk werd vernietigd door de Raad van State. De droom van het nieuwe stadion werd echter niet opgeborgen. De vernietigde onderdelen van het GRUP van 2017 werden aangepast en opnieuw vastgelegd in 2021. De Raad van State zou de droom echter wederom aan diggelen slaan met de vernietiging van het GRUP bij arrest van 21 oktober 2022. Deze laatste vernietiging volgt weliswaar pas nadat Club Brugge en het Brugse stadsbestuur reeds een nieuwe strategie hadden ontwikkeld.

Lees het volledige artikel

Nog niet geabonneerd op TOO?

Hou met TOO de vinger aan de pols van het omgevingsrecht en het omgevingsbeleid.

Inhoud

Op het menu

 • Gezonde zeelucht: wachten op een activistische overheid? – Isabelle Larmuseau

Cocktail

 • Het KRW-impulsprogramma – Jasper van Kempen

Voor het gerecht

 • De mogelijkheden van het beroep op burenhinder bij blootstelling aan PFAS juridisch getoetst – Evelien de Kezel
 • De bouwshift en PAS: ‘breinbrekers’ van de Vlaamse regering – Sigrid Pauwels
 • Van verdichtingsparadox tot verontwaardiging: de rol van ruimtelijk planners in een (on)gezonde samenleving – Jan Vilain en Bart Van Moerkerke
 • De Green Deal: naar een einde in mineur? – Jan De Mulder
 • Sectorale milieunormen voor windturbines vastgesteld in uitvoering van validatiedecreet – Benjamin Descamps
 • Snellere procedures voor energiedossiers bij Raad van State – Benjamin Descamps
 • Stikstofuitkoopregeling is staatssteun: een blik op Nederland – Benjamin Descamps
 • Leegstand in de Ravensteingalerij, gevolg van stadsvlucht en opportuniteit voor stadsvernieuwing – Rudy Breemans

Bij het gerecht

 • Grondwettelijk Hof verwijst ‘relativiteitseis’ en ‘attentieplicht’ naar de prullenmand – Annelies Maes
 • Planbaten, betalen ga je – Lies du Gardein
 • Vernietiging vergunning Brugs voetbalstadion: mobiliteitsexpert is man van de match – Liesbeth Peeters, Matthew Bonjean en Koen Van den Wyngaert

Nog niet geabonneerd op TOO?

Hou met TOO de vinger aan de pols van het omgevingsrecht en het omgevingsbeleid.